Gyb’easy giekrem; voorkomt hoofdpijn en erger..

Iedere zeiler is wel bekend met de onveilige situatie als de giek onverwachts een gijp maakt bij een voor de windse koers. Dit kan leiden tot persoonlijk letsel, een man-overboord situatie of ernstige schade aan lummelbeslag en/of mast. Om dit alles te voorkomen brengt Bomarine de Wichard Gyb’easy.

Deze revolutionaire giekrem is gesmeed uit een enkel stuk aluminium voor maximale sterkte en een laag gewicht (600 gram). De zeer harde anodisatielaag in combinatie met de speciaal ontwikkelde en meegeleverde lijn (incl. 15 mtr. Gyb’flex lijn) zorgt voor een slijtvast functioneren. De frictie, noodzakelijk om de giek af te remmen bij het gijpen, is nauwkeurig in te stellen afhankelijk van het zeiloppervlak en de geldende windcondities. De rem kent drie weerstand niveaus en met behulp van meer of minder spanning op de lijn kan de weerstand fijn worden afgesteld.

Door het ontbreken van bewegende delen is de Gyb’easy erg robuust en benodigt geen onderhoud uitgezonderd een enkele afspoelbeurt met schoon water. Het product is geschikt voor zeiljachten met een grootzeil van maximaal 40m² (ongereefd). Accessoires voor installatie zoals blokken, dekogen en sluitingen van Wichard zijn tevens bij Bomarine verkrijgbaar.

Bestel uw Gyb’Easy nu bij Bomarine

Installatie van de Gyb’easy giekrem

Het installeren van de Gyb’easy is eenvoudig door zijn lage gewicht en doordat het ontwerp toestaat dat de lijn simpel uit de giekrem verwijderd kan worden.
De Gyb’easy wordt ter hoogte van de ophouder of neerhouder aan de giek gemonteerd. Met behulp van twee blokken aan de wantputtingen word de speciale Gyb’flex lijn van de bakboord kuip door het blok (B) op de putting geleidt, vervolgens door de giekrem (G) naar het blok aan de andere putting en daarna terug naar de kuip aan de stuurboord zijde.

Gyb’easy-positie-1
Gyb’easy-positie-2
Gyb’easy-positie-3

Instelling

Er zijn 3 basisinstellingen, die alle eenvoudig via de spanning op de Gyb’flex fijn af te stellen zijn. Afhankelijk van zeilgrootte en windomstandigheden kan eenvoudig de instelling aangepast worden.

Hoe vaker de lijn door de Gyb’easy gehaald wordt, hoe meer de weerstand toeneemt, en daardoor de remkracht. Het is raadzaam vooraf enige instellingen te testen, zodat u uiteindelijk de juiste kent. Wanneer u de juiste basisweerstand ingesteld hebt, kunt u de weerstand indien nodig verhogen door de Gyb’flex lijn aan te spannen.