Moderne levensredders bij Bomarine

Toen iedereen zich nog te paard verplaatste leken pyrotechnische noodsignalen (noodvuurwerk) heel modern. Inmiddels hebben we een verkenner op de planeet Mars rondrijden. De resultaten van het noodvuurwerk zijn al decennia bedroevend, evenals de betrouwbaarheid. Daarnaast is het levensgevaarlijk voor de gebruiker.

Anno 2022 is het echt niet meer nodig om een handfakkal af te steken om aan te geven dat je in nood bent. Er zijn nu moderne oplossingen. Bomarine helpt u om voor u de juiste combinatie van noodsignalen samen te stellen. Welke soorten zijn er en wat kunnen die voor u betekenen?

Odeo Distress Flare en Odeo Flare LED

Op LED gebaseerde vervangers van de traditionele handfakkels. Bedoeld om uzelf langdurig in alle richtingen tot een afstand van ongeveer 7NM zicht- en vindbaar te maken. De Odeos geven tot 8 uur lang een zeer helder knipperend licht en zenden tevens de morse SOS-code uit. Voor als u zoekende partijen op uw positie wilt attenderen.

Rescue Laser Flares

Compacte lasers met gepatenteerde lens om tot op grote afstand gericht de aandacht van zoekende partijen of anderen te trekken. Door de brede zichtbaarheid tot op meer dan 20NM kunt u ook (veilig) vliegtuigen aanstralen om te laten zien waar u bent. Klein, makkelijk op de man te dragen en daardoor ook slim om aan dek in de zak te dragen voor het geval u overboord gaat. U moet met de Rescue Laser Flares wel zelf mikken op boot, vliegtuig, vuurtoren waar u de aandacht van wil trekken. Met het geïntegreerde viziertje is dat geen enkel probleem.

AIS MOB

Als iemand overboord gaat is het eigen schip de beste kans op redding. De AIS aan boord kan dan uitstekend gebruikt worden om de MOB te lokaliseren en in de gaten te houden. Wij leveren meerdere systemen die allemaal via AIS de actuele positie van de MOB in no-time op de plotter zichtbaar maken. Wat ons betreft is gevonden worden hiermee zo goed als zeker en dat scheelt levens.

EPIRB en PLB

Als het schip verlaten moet worden is de EPIRB de beste methode om het COSPAS-SARSAT wereldwijde reddingssysteem te mobiliseren en uw redding in gang te zetten. De EPIRB zend 96 uur lang signalen en zijn positie naar een netwerk van satellieten, zodat men u in uw vlot kan lokaliseren en redden.
De PLB is een soort EPIRB ‘Light’ die op de man gedragen wordt en in principe hetzelfde doet, maar kleiner en lichter is en ook korter werkt. De PLB is bij uitstek voor solo-zeilers van levensbelang. Niet ideaal om in een MOB situatie te gebruiken, omdat het hele proces via kuststations op grote afstand wordt afgewikkeld en dat kost (te) veel tijd. Maar in een vlot is de EPIRB simpelweg de standaard.

CATCH & LIFT

Het eerste en enige foolproof MOB recovery systeem dat wij kennen. Door 1 persoon zonder rondrennen op dek of gebruik van eigen spierkracht te gebruiken om veilig en effectief binnen enkele minuten een MOB weer terug OP het dek te zetten. Geniaal in zijn eenvoud en techniek.

Veiliger in bediening en functioneren

Het blad Zeilen concludeert in april 2023: “Elektronische middelen voor visueel lokaliseren zijn veiliger in bediening en functioneren. Ze branden veel langer, de batterij is 1,5 keer zo lang houdbaar, het apparaat zelf bijna onbeperkt. Beter voor het milieu en de portemonnee dus.”

2023-04-20T13:24:58+02:00