EasyRescue Vergroot uw veiligheid op zee.

EasyRescue maakt het terugvinden van een drenkeling eenvoudig door gebruik te maken van de mogelijkheden van het Automatic Identification System (AIS). Binnen dit systeem is het mogelijk om zogenaamde veiligheidsboodschappen uit te sturen. De EasyRescue maakt hiervan gebruik en wel op een zodanige wijze dat de EasyRescue zich gedraagt als een op AIS gebaseerde S.A.R.T. (Search and Rescue Transponder).

In een MOB-noodsituatie moet de drenkeling de EasyRescue zelf activeren. (Dit is een IMO eis voor AIS-Sart gebruik) Dit doet hij door de beveiligingspal weg te schuiven, waardoor de flexibele antenne uit rolt. Vervolgens drukt de drenkeling op de activatie knop. Binnen 1 tot 2 minuten is de positie bepaald en wordt de eerste noodboodschap uitgezonden. Deze noodboodschap wordt 8x per minuut herhaald. Op iedere met AIS uitgeruste kaartplotter, binnen een straal van 3 tot max. 10 mijl (afhankelijk van de ontvangende antenne hoogte), zal een visueel en akoustisch alarm afgaan. Tevens wordt de drenkeling op de exacte positie, op alle (binnen het bereik) met AIS uitgeruste kaartschermen, weergegeven. Het terugvinden van de drenkeling wordt nu veel eenvoudiger. Alle met AIS uitgeruste schepen welke zich binnen de 3 tot 10 mijl van de drenkeling bevinden, zijn dan ook op de hoogte gesteld van de noodsituatie (ontvangende antenne op 15 meter hoogte). Wanneer een SAR-helicopter zich op 1.000 ft bevindt zal deze het AIS-SART signaal opvangen binnen een range van 40 mijl! Voor een SAR vliegtuig is dat zelfs 130 mijl (bij een hoogte van 20.000 ft) EasyRescue AIS SART transponder.

EasyRescue-Automatic
EasyRescue-hand
  • Standaard 2W AIS B-transponder
  • Bereik tot 10 mijl (Schip/Drenkeling afhankelijk hoogte antenne)
  • Bereik tot 40 mijl (SAR Helicopter 1000 ft)
  • Bereik tot 140 mijl (SAR Helicopter 20.000 ft)
  • Best in class AIS technologie. HQ voor SAR operaties
  • Zeer snelle GPS ontvanger (fix < 2 minuten)
  • IP 68 waterdicht (tot 10 meter onderwater)
  • Omgevingstemperatuur: -20C tot 55C
  • Gebruiksduur bij -20: 96 uur
  • Bewaartemperatuur: -30C tot 70C
  • Afstand tot kompas: 80 Cm
  • Mechanische schok: harde ondergrond: 1 meter
  • Mechanische schok: in het water: 30 meter
  • Lengte 128 mm
  • Breedte van 76 mm
  • Hoogte 32 mm
  • Zelf uitklappende antenne (45cm lang)
  • Gewicht: 350 gram
  • Levensduur batterij 5 jaar
  • Service interval: na gebruik / 5 jaar

Easy Rescue-Automatic Activation:

Deze versie is een toevoeging op de bestaande EasyRescue. Het belangrijkste verschil is de Automatic Activation. Deze wordt geactiveerd zodra de EasyRescue-AA in aanraking met het water komt. Hiertoe zijn een drietal contacten op de EasyRescue-AA aangebracht welke alle 3 door water verbonden moeten worden. De contacten liggen behoorlijk ver uit elkaar zodat het niet mogelijk is dat de EasyRescue door bijvoorbeeld een regenbui geactiveerd kan worden. (De EasyRescue moet echt onder water gedompeld worden om te activeren).

De EasyRescue-AA is uitgerust met een zeer korte marifoonantenne. Dit in tegenstelling tot de gewone EasyRescue waarvan de antenne handmatig uitgeklapt dient te worden. Deze kleine antenne wordt met maximaal vermogen aangestuurd zodat toch een groot zendbereik gehaald wordt. Dit maakt de EasyRescue-A duurder dan de gewone EasyRescue. Dit zijn tevens de verschillen tussen beide apparaten. Bereik en automatische activatie. Wanneer bereik van belang is (bijvoorbeeld bij gebruik in een reddingsvlot, dan is de handmatige versie de juiste keuze).

Easy Rescue-Automatic Activation Long:

Deze versie is een toevoeging op de bestaande EasyRescue. Het belangrijkste verschil is de Automatic Activation die wordt geactiveerd zodra de EasyRescue-AA in aanraking met het water komt. En zijn langere antenne waardoor hij een veel groter bereik krijgt.

Easy Rescue Magnetic activation long:

Deze versie heeft bovenaan een magnetische schakelaar met een ripcord. Als er aan het ripcord word getrokken en de schakelaar word ontbonden van het apparaat word het apparaat in werking gesteld. Door de lange antenne die er op zit heeft u een groter bereik dan de standaard manual versie.

Easy Rescue Automatic + Magnetic activation long:

Dit is een combinatie van de Automatische en Magnetische versie. Ook heeft deze versie de lange antenne voor het grotere bereik.

Veel gestelde vragen

Om een werkend “man over boord” systeem te krijgen met behulp van de EasyRescue, heeft u alleen een met AIS uitgeruste kaartplotter of PC nodig.

De EasyRescue wordt gemakkelijk bevestigd aan het reddingsvest of in de zeilkleding meegedragen. Tevens wordt een riemhouder meegeleverd waaraan de EasyRescue bevestigd kan worden. Deze riemhouder is voorzien van een opgerolde lijn welke verbonden wordt met de EasyRescue. In geval van nood wordt de easyRescue los getrokken van de riemhouder maar de lijn zorgt er voor dat de EasyRescue altijd aan de drenkeling verbongen blijft. Het activeren gebeurt (handmatig) door de beveiliging van de activatie knop te verwijderen. Hierdoor komt de opgerolde antenne vrij. Vervolgens wordt binnen 1 tot 2 minuten een GPS positie verkregen. Zodra de positie is vastgesteld, worden de AIS noodberichten verzonden. Wanneer geen GPS positie verkregen wordt, wordt na 5 minuten automatisch gestart met het uitzenden van AIS berichten tbv radiopeiling/homing door SAR.

De EasyRescue kan met uitgestoken arm boven het water gehouden worden. Dit verhoogt het bereik. Ook is het mogelijk de EasyRescue op de borst vast te maken en vervolgens de antenne verticaal omhoog te draaien.

Door het indrukken van de testknop. Tijdens de test wordt een volledige controle uitgevoerd op de correcte werking van het apparaat en de antenne. Tevens worden 8 AIS testberichten uitgezonden. Doordat de antenne, tijdens het indrukken van de test toets, nog is ingeklapt, heeft het uitgezonden AIS bericht slechts een zeer beperkt bereik (20 meter). Voldoende om zichtbaar te worden op de eigen plotter. Zodra de plotter de easyRescue zichtbaar maakt weet u dat de test succesvol is uitgevoerd en dat de EasyRescue 100% functioneert.

Voor EasyRescue heeft u geen vergunning nodig. Wel dient u de EasyRescue aan te melden bij Agentschap Telecom.

De BSH keuring is in Juni 2010 positief afgesloten. Verwacht wordt dat IMO Wheelmark/Solas approval nog in 2010 toegekend zal worden.

De easyRESCUE is gebaseerd op het AIS-systeem. AIS gebruikt kanaal 87 en 88. Deze kanalen zijn geblokkeerd in een normale VHF radio omdat dit zogenaamde Data kanalen zijn. Uitzendingen vinden plaatst op defrequentie 161,025 Mhz en 160,975 Mhz. De EasyRescue wordt als klasse A! transponder herkend.

Wanneer de batterijen ieder jaar getest worden, zal de EasyRescue 5 jaar lang probleemloos functioneren. Wanneer de EasyRescue binnen deze 5 jaar geactiveerd wordt, zal de EasyRescue 96 uur lang uitzenden. Voor onderhoud wordt er echter vanuit gegaan dat iedere 4 jaar de batterijen moeten worden vervangen.

De EasyRescue blijft drijven. De antenne kan zo gedraaid worden dat deze boven het wateroppervlak uitsteekt. De EasyRescue is waterdicht tot een val van maximaal 20 meter.

  1. Hoe zet ik hem aan?
  2. Hoe zet ik hem uit?
  3. Gaat hij vanzelf aan?

De EasyRescue heeft een 2 stap activator. Ten eerste moet de schuif over een breek-beveiliging heen geschoven worden. Vervolgens wordt het apparaat geactiveerd met de “ON” knop. Het apparaat kan vervolgens uitgezet worden door de “ON” en “TEST” gelijktijdig ingedrukt te houden gedurende 3 seconden. De EasyRescue wordt niet automatisch geactiveerd wanneer deze in contact komt met water (IMO) en kan derhalve ook niet per ongeluk aangaan. De schuif welke de “ON” knop beschermt moet nadrukkelijk door een breek-beveiliging heen geschoven worden.

Alle kaartplotters en/of PC’s welke uitgevoerd zijn met een AIS ontvanger, ontvangen de noodberichten van de EasyRescue.

Op dit moment ziet een geactiveerde EasyRescue eruit als een schip-icoon met als referentie “AIS SART active”. Afhankelijk van de plotter software wordt een nood-icoon weergegeven.

Elke plotter, welke AIS gegevens zichtbaar kan maken, zal ook de EasyRescue zichtbaar maken.

Nee, de EasyRescue is in de fabriek voorzien van een vast en uniek MMSI-nummer welke op naam staat van de fabrikant. Op de website van de fabrikant kunt u uw gegevens opslaan in een database welke alleen beschikbaar is voor de reddingsdiensten. In deze database kunt u allerlei gegevens van u zelf en van uw schip opnemen.

Ja, u moet de EasyRescue aanmelden bij Agentschap Telecom. Dat is het enige. Aan deze aanmelding zijn geen kosten verbonden.

Bestel uw EasyRescue nu bij Bomarine

  • EasyRescue (AIS SART)

     355,00 766,00